Restauratie OLV Ter Engelen ('t Fort)

De O.L.V. Ter Engelenschool te Kortrijk, beter bekend als ’t Fort werd gebouwd omstreeks 1853 in opdracht van de orde van de Zusters van Liefde. Deze prestigieuze meisjesschool en klooster werd geconstrueerd naar ontwerp van arch. Justin Bruyenne. In de loop der tijd kende de school meerdere uitbreidingen en verbouwingen. Toch bleef – mits enige vertroebeling - de oorspronkelijke luister en grandeur van het pand intact.

In eerste instantie bevrijdden we het monument van verschillende latere toevoegingen waardoor er nieuwe doorgangen en doorzichten ontstonden. In de diversiteit van majestueuze ruimtes vond de middenschool zijn plek. De oude refter die de school afsneed van de Engelse tuinen maakte plaats voor een nieuwe parterre als overgang naar dit park. De nieuw ontworpen voorgevel als oplossing voor de circulatie zou een nieuwe laag vormen in de rijke bouwgeschiedenis van het klooster. Dit ritmisch scherm verbindt de twee risalieten en laat de gevel uit 1960 doorschemeren terwijl er toch een nieuwe identiteit ontstaat voor de middenschool op deze historische site.

De gietijzeren ramen met stermotief werden gerestaureerd of gereconstrueerd waar ze ontbraken. De klassen en administratie op de begane grond krijgen achter deze sterramen een aluminium binnenraam om het comfort in de school te verbeteren.

De nieuwe speelplaats vormt een overgang tussen de school en het park. De luifel wil op geen enkele manier concurreren met de statige schoolgebouwen en stelt zich op als een speelse staalstructuur, een folie in de Engelse tuin.

 

Categorie
Publiek
Type
Restauratie, Onderwijs
Ontwerp
2012 - 2013
Uitvoering & oplevering
2016 - 2018
Ligging
Plein, Kortrijk
Bouwheer
Guldensporencollege
Subsidiërende Overheid
Agion, Vlaamse overheid Onroerend Erfgoed
Medewerkers
ism AVDK / Architecten Vandekerckhove

 

De O.L.V. Ter Engelenschool te Kortrijk, beter bekend als ’t Fort werd gebouwd omstreeks 1853 in opdracht van de orde van de Zusters van Liefde. De kostschool werd naar een klassiek kloosterplan gebouwd omheen een binnenkoer, evenwel zonder pandgang. In de oostvleugel blokkeert de kapel de doorgaande circulatie.

Eind 19de eeuw bouwt met een beglaasde gaanderij in de binnenkoer om de circulatie om de binnenkoer te sluiten. Een volgende uitbreiding komt er omstreeks 1934. Ondanks de kritiek van het stadsbestuur wordt de asymmetrische uitbreiding naar een ontwerp van arch. T. Mommens. De westvleugel krijgt een uitbreiding tot aan de straat. Binnenin zijn er eveneens aanpassingen: er komt een nieuwe traphal en zelfs een lift!. De installatie van een centrale verwarming doet de vele schouwtjes van het dak verdwijnen.

In 1960 ontwerpt arch. Rooryck een radicale uitbreiding. Naast het terug herstellen van de symmetrie met de bouw van een tweede risalietvleugel krijgt de lage voorgevel een uitbreiding met twee extra verdiepingen. Aan de achterzijde wordt de doorgang naar het park afgesneden door een nieuwe refter.

In 2011 schrijft de scholengroep een ontwerpwedstrijd uit voor dit project dat kadert in een grotere reorganisatie van verschillende schoolcampussen in Kortrijk.